מחר ימלאו 85 שנה לפטירתו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק, הרב הראשי האשכנזי הראשון בארץ ישראל. לציון יום זה (ג' אלול תרצ"ה, 1 לספטמבר 1935) ולזכרו של הרב קוק, מאבות הציונות הדתית, נביא מכתב אחד מארכיונו המרתק השמור ב"גנזים – אגודת הסופרים".
את הארכיון מסר למכון "גנזים" הרב יוחנן פריד, מנהל בית הרב קוק בירושלים, שציין שהוא ממלא בכך את רצונו של הרב שהמכתבים הקשורים לעולם החילוני יועברו לארכיון של אגודת הסופרים. מעיון במכתבים אלו, ובהם התכתבות עם אגודת הסופרים ושאלות בענייני עברית שהפנה אליו אליעזר בן יהודה, עולה דמותו הרב-גונית של איש ההלכה והמנהיג הדתי המיוחד הזה.
מאחד המכתבים עולה הסיפור הזה: יהודים שעלו ארצה ב-1933 לאחר שהצליחו להציל רכושם מרוסיה הסובייטית, ואף תכננו להקים ביפו בית חרושת לקרח – נותרו בחוסר כל לאחר שכל רכושם נשדד מהם. הוציא הרב קוק אגרת, מעין הדסטארט של היום, ששלח אותה לנכבדים רבים בבקשה שיפתחו את ליבם ואת ארנקיהם למענם. צערם, כך כתב הרב קוק "מעוררים את לבבי לבקש מכבודו שיכנס בדבר מצוה רבה של הצלת משפחות יקרות מישראל ממצבם האיום ולתת להן אפשרות של חיי כבוד, ע"י השתדלות של אוסף אקציות קטנות שיעלו יחד לסכום שלוש מאות לא"י שיקימו על ידי זה את בית החרושת".
