לכבוד שבוע הספר העברי המתחיל היום, נפתח את הכספת של הספרות העברית שבמרתפי "גנזים – אגודת הסופרים". נעלה מדי יום כתב יד של אחד/ת מבכירי יוצרינו שארכיונם שמור אצלנו. כבוד הוא לנו לפתוח באשר ברש (1889-1952) שהיה לא רק מן הסופרים הטובים והמשובחים שלנו ("תמונות מבית מבשל השיכר", "איש וביתו נמחו" ורבים נוספים), אלא גם דמות מרכזית בחיי עולם הספרות שלנו ומי שהגה והקים את מכון גנזים לפני 70 שנה.
וכך כתב אשר ברש בחזונו ל"בית הכינוס ליצירה היהודית". והדברים יכולים להיכתב גם היום: "גם מצב המדינה, ריבוי הדאגות והעשיות ושינוי הטעמים אינם סם-חיים לשמירת ערכים מסוג זה. כבר נוצר ועוד יגבר, יחס הזלזול אל העבר. על כן הגיע לנו, הסופרים עצמם, השעה לעשות".
ובהמשך פרש את חזונו, שאף זכה להגשים אותו, להקמת המכון שבו יישמרו כתבי היד: "לפתוח מעין קונטו לכל סופר, חשבון של כדים גדולים ופכים קטנים…ודאי גם הספרייה הלאומית והאוניברסיטה יוסיפו לעסוק בזה. אבל כאן יהיה האוצר המרכז וצינורות יחברוהו עם יתר המוסדות".
אמר, ולא ידע כי צפה את החזון – כז'ול ורן של הספרות העברית: היום מתבצע מפעל גדול המשותף ל"גנזים" ולספריה הלאומית ולאוניברסיטת הרווארד בארה"ב – סריקת כל הארכיונים שלנו והעלאתם לאינטרנט לרשותם של חוקרים ומעיינים בכל העולם. אכן "צינורות יחברוהו" – זהו האינטרנט שלנו, הגשמת חזונו של ברש.
